Sociaal bureau: diensten, tarieven en extra info

Een groot deel van de Belgische bedrijven maakt gebruik van een sociaal bureau. Deze bureaus handelen één of meerdere administratieve taken af voor een bedrijf.

Als zelfstandige bent u ook verplicht om u aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Hieronder bekijken we wat ze allemaal kunnen betekenen voor u en hoe u een geschikt sociaal bureau kiest.

Vergelijk sociaal bureau’s

Wat is een sociaal bureau?

sociaal bureau

Een sociaal bureau, ook wel sociaal secretariaat genoemd, is een organisatie die in België voor bedrijven administratieve zaken afhandelt. Die diensten kunnen een combinatie zijn van diensten die vallen onder salarisadministratie en personeelsbeleid, maar ook op het gebied van sociaal juridisch advies.

Zoals al gezegd maakt een groot deel van de Belgische bedrijven gebruik van de diensten van een sociaal secretariaat, ongeveer 90 procent. Elk sociaal secretariaat moet worden erkend door de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. In 2014 waren dit 36 sociale secretariaten.

De tarieven van een sociaal bureau

De tarieven worden gerekend onder beheerskosten. Volgens de wet zijn deze kosten vrijgesteld van btw. Een sociaal bureau mag geen winst maken, waardoor alleen de effectieve kosten gedekt hoeven te worden.

De tarieven moeten jaarlijks ter controle worden voorgelegd aan de minister, om te kunnen nagaan of ze daadwerkelijk de effectieve kosten dekken. De tarieven verschillen uiteraard wel per bureau, ze liggen tussen de 3 en 4,3 procent.

Vergelijk de tarieven

Wat doet een sociaal bureau allemaal?

Een sociaal secretariaat kan uiteenlopende zaken voor u als bedrijf of zelfstandige regelen. Hieronder hebben we alle zaken op een rijtje gezet.

Begeleiding opstart zelfstandige/freelancer

Als zelfstandige in België bent u verplicht om zich aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, en kan u ook gebruikmaken van een sociaal bureau.

Dit bureau kan u helpen met het opstarten van uw business als zelfstandige of freelancer. Een bureau heeft hierin veel ervaring en kennis, en kan u met allerlei belangrijke zaken op weg helpen en ondersteunen.

Loonadministratie en payroll

Ook de loonadministratie kan door een sociaal bureau uit handen genomen worden. Een stapje verder kan ook, dan wordt het een payrolling. Daarbij neemt men alles uit handen wat te maken heeft met personeels- en salarisadministratie. Dit is een meer administratieve dienst.

De arbeidsrechtelijke risico’s komen hiermee ook voor rekening van het sociaal secretariaat. Het administratieve werk rondom in- en uitdiensttreding wordt ook door een payroller gedaan, net als de salarisadministratie, het regelen van de verzekeringen en belastingen, de wetgeving die van toepassing is en het contractbeheer.

Het werven van nieuwe medewerkers, het bepalen van de beloning en het zorgdragen voor goed functioneren blijven wel voor het bedrijf.

Loonberekening werknemer

Een sociaal bureau kan ook de loonberekening voor werknemers voor zijn rekening nemen. Dit komt dus bovenop de diensten die u al zou inhuren als u voor het payrollen gaat.

Het betreft dan de berekening van de salarissen van nieuwe werknemers, of werknemers die een ander contract krijgen of hun contract verlengen.

Sociale administratie, documenten en aangiftes

Een sociaal bureau kan ook alles rondom sociale administratie, de documentatie eromheen en aangiftes uit handen nemen.

Denk hierbij aan zaken rondom ziekteverzuim en advies hoe u dat zo laag mogelijk kunt houden, alles rondom arbeidsongeschiktheid, betaald educatief verlof, pensioenen en tijdskrediet.

Dit zorgt ervoor dat u zich hierover geen zorgen meer hoeft te maken, en dat u bovendien zeker weet dat alles goed gebeurt. U kunt u als bedrijf of ondernemer op die manier focussen op uw corebusiness.

Sociaal juridisch advies werkgever

Tot slot kan een sociaal bureau ook allerlei juridisch advies geven, op verschillende gebieden. Hierbij kun u denken aan juridische zaken rondom aanwerving, indiensttreding, afwezigheid en ontslagen.

Alle vragen rondom de juridische kant hierbij kunnen bij een sociaal secretariaat worden neergelegd.

Ontvang adives en vergelijk offertes

Welk sociaal bureau moet u kiezen?

Het kiezen van een sociaal bureau kan wel degelijk een lastige zijn, ondanks dat het qua kosten niet heel veel zal uitmaken. Om een goede keuze te maken kunt u het beste baseren op de volgende vier punten:

  • De werkingskosten: Deze variëren dus tussen de 3 en 4,3 procent. Hoewel dit waarschijnlijk niet veel is, is het toch iets om rekening mee te houden bij uw keuze voor een sociaal bureau.
  • De aanwezige expertise: Een sociaal bureau kan dus heel veel voor u uit handen nemen. Niet elk sociaal secretariaat heeft echter dezelfde expertise in huis. Kijk naar wat uw wensen zijn en selecteer op basis hiervan bureaus die u die kennis kunnen leveren.
  • Een goede boekhouder: Zeker als zelfstandige is het heel belangrijk om een goede boekhouder te beschikken. Een sociaal bureau moet hiermee samenwerken. Kijk dus ook goed naar wat deze belangrijk vindt, zodat de samenwerking vlot kan verlopen.
  • Kijk naar de online omgeving: U kunt tegenwoordig vrijwel alles online regelen en een sociaal bureau is daarop geen uitzondering. Toch is dit niet bij elk sociaal secretariaat even goed geregeld. Kijk daarom vooraf goed naar wat er mogelijk is en wat u allemaal zelf moet doen. Is het makkelijk qua bruikbaarheid, is het veilig en nog andere zaken. Zeker in dit digitale tijdperk is dit een belangrijke factor dat u zeker zou moeten laten meewegen in uw keuze.

Aansluiten bij een sociaal bureau? Vraag en vergelijk tarieven

Stel dat je op zoek bent naar een sociaal bureau, of dat je wil overstappen naar een ander bureau. U weet nu wat ze allemaal voor u kunnen betekenen en u weet ook waar je op moet letten bij het maken van de keuze.

Maar hoe vergelijkt u dit met elkaar? Het beste kun u een aantal interessante opties selecteren Vervolgens kunt u hiervan offertes aanvragen en alle zaken met elkaar vergelijken. Ook de tarieven kunt u dan op een rijtje zetten. Op basis hiervan kunt u een goede keuze maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Sociaal secretariaat - Vraag hier uw offerte
1*. Hoeveel medewerkers (inclusief bedrijfsleiders) telt uw bedrijf?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Prima!
Voer een geldige bedrijfs-btw in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.