Wat is een sociaal secretariaat?

Bij het opstarten en het leiden van uw bedrijf moet u heel wat beslissingen nemen. Bepalen of u zich al dan niet aansluit bij een sociaal secretariaat is er daar één van. Voordat u kiest, is het alvast belangrijk om u zoveel mogelijk te informeren. In dit artikel vindt u een gedetailleerd overzicht van het takenpakket van een sociaal bureau en hun tarieven.

Wil u direct advies inwinnen bij één of meerdere sociaal secretariaten? Via onze offertepagina ontvangt u direct meerdere offertes op maat van uw ondernemening. Zo kan u makkelijk vergelijken en een keuze maken.

Vind direct uw sociaal secretariaat

Wat is een sociaal secretariaat?

sociaal secretariaat

Een sociaal secretariaat helpt u met een aantal administratieve taken, waaronder het bereken van de lonen en de sociale bijdragen van uw werknemers. Er zijn daarnaast nog verscheidene andere taken die ze voor u uitvoeren, zoals het verlenen van sociaal-juridisch advies het innen en storten van de bedrijfsvoorheffing, enzovoort.

Wat kost een sociaal secretariaat?

Wil u zich aansluiten bij een sociaal secretariaat? Dan dient u rekening te houden met een vaste kost per maand en extra kosten per loonberekening per werknemer.

Hoeveel een sociaal bureau u precies kost, hangt dus onder meer af van het aantal werknemers dat u in dienst hebt. Om een duidelijk beeld te krijgen van de tarieven en kosten vraagt u best een offerte op maat van uw situatie.

Ontvang een offerte op maat

Wat doet een sociaal secretariaat?

wat doet sociaal-secretariaat

Een sociaal secretariaat houdt zich bezig met de loonadministratie van uw personeel. Daarnaast zijn er tal van andere taken die zij voor u kunnen uitvoeren, zoals het verlenen van sociaal-juridisch advies, de loonberekening, enzovoort. Hieronder vindt u een gedetailleerd overzicht van wat zij precies voor u kunnen betekenen!

Loonadministratie en payroll

Doet u beroep op een sociaal secretariaat? Dan brengt de dienst de loonadministratie van uw werknemers in orde. Het omvat onder andere het innen en de overdracht van bedrijfsvoorheffing en sociale zekerheidsbijdragen. Hoeveel van deze taken u precies uit handen geeft, beslist u helemaal zelf.

U hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om te werken via payroll. Dat wil zeggen dat het sociaal secretariaat de financiële administratie en de uitbetaling van de lonen volledig overneemt.

Gedeeltelijk uw loon- en personeelsadministratie aan de dienst toevertrouwen, is een andere optie.

Loonberekening werknemer

Bij het omrekenen van bruto- naar nettoloon komt heel wat kijken. Daarom kiezen de meeste bedrijven ervoor om het uit handen te geven aan een sociaal secretariaat.

Ook voor u is het de moeite waard om dit te overwegen. De dienst heeft hiervoor namelijk een handig programma. U hoeft dan enkel de gegevens, looncomponenten en prestaties van uw werknemers door te geven en het sociaal secretariaat zorgt voor een correcte uitbetaling van de nettolonen.

Sociale administratie, documenten en aangiftes

Uw verplichtingen vervullen als werkgever is meer dan belangrijk. Zo vermijdt u problemen! Met de hulp van een sociaal secretariaat is dit gelukkig niet moeilijk. De dienst int voor u de bijdragen voor de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid en bedrijfsvoorheffing, en stort deze dan maandelijks door.

Daarnaast neemt het de administratie rond arbeidsongeschiktheid, betaald educatief verlof, ziekteverzuim, tijdskrediet en brugpensioen voor zijn rekening. Het doorsturen van de loonfiches en het jaarlijks fiscaal loonattest hoort hier ook bij.

Bij het ontslag van een werknemer, stelt de dienst eveneens de juiste C4-documenten op. Daarnaast ontfermt het zich over verplichte documenten en elektronische aangiften voor de overheid.

Sociaal juridisch advies werkgever

Het verlenen van sociaal-juridisch advies is één van de belangrijkste taken van een sociaal secretariaat. Toch zijn er heel wat bedrijven nog niet op de hoogte van deze dienst.

Deze hulp komt goed van pas, omdat u op die manier veel problemen vermijdt en eenvoudiger de juiste beslissing maakt. Sociaal-juridisch advies houdt in dat u tips krijgt bij het aanwerven of ontslaan van personeel. Ook kunnen zij u zeggen wat u het best doet bij een langdurige afwezigheid en in andere moeilijke situaties.

Welk sociaal secretariaat kiezen?

Bent u overtuigd dat een sociaal secretariaat voor u de beste keuze is? Dan moet u natuurlijk nog het geschikte secretariaat uitkiezen. Niet altijd eenvoudig, want er is veel keuze. Hieronder krijgt u alvast enkele nuttige tips!

Vraag uw offerte

Past de dienst bij uw bedrijf?

Niet elk sociaal secretariaat biedt u exact dezelfde diensten aan. Daarom is het belangrijk om te kijken of het aanbod bij de noden van uw bedrijf past.

Grotere sociaal bureaus zijn bijvoorbeeld beter geschikt voor internationale bedrijven, terwijl kleinere bureaus meer te bieden hebben aan lokale ondernemingen. Daarnaast heeft elk sociaal bureau zijn eigen expertise. Informeer u dus goed voordat u zich aansluit!

Sluit het sociaal secretariaat aan bij uw budget?

Een ander, niet onbelangrijk, aandachtspunt is het budget. De tarieven kunnen namelijk sterk verschillen per sociaal secretariaat. Maar let op: er is niet alleen een vaste kost, u ook moet betalen voor bijkomende diensten.

Waarvoor u precies meer moet betalen, is afhankelijk van het bureau dat u kiest. Daarom is het niet eenvoudig om de precieze kostprijs voor u hier te zeggen. Maar u kan wel een offerte op maat laten opstellen en meer info vragen over welke diensten in de prijs inbegrepen zijn.

Doe dit op voorhand bij zoveel mogelijk sociaal secretariaten om te vermijden dat u onnodig geld verliest!

Digitale tools

Let ook op de tools die het sociaal secretariaat gebruikt. Dat is belangrijker dan u denkt, want sommige tools zijn makkelijker te gebruiken dan andere. Soms vereisen ze zelfs een bijkomende opleiding. Vermijd dit zoveel mogelijk, want het maakt de zaken alleen maar ingewikkelder.

sociaal-secretariaat kiezen

Aansluiten bij een sociaal secretariaat? Vraag en vergelijk tarieven

U aansluiten bij een sociaal secretariaat is niet zomaar iets dat u van vandaag op morgen doet. Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Daarvoor heeft u uiteraard zoveel mogelijk informatie nodig.

Informeer u en vraag een offerte op maat van uw situatie of bedrijf. Zo weet u direct wat u kan en mag verwachten. Het opstellen van een offerte kost u niet veel tijd, maar u spaart mogelijk wel veel geld uit. Vergelijk snel en eenvoudig meerdere sociaal secretariaten via onderstaand offerteformulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Sociaal secretariaat - Vraag hier uw offerte
1*. Hoeveel medewerkers (inclusief bedrijfsleiders) telt uw bedrijf?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.