Sociaal verzekeringsfonds

Werk je of ga je werken als zelfstandige? Dan is het in België wettelijk verplicht om lid te worden van een sociaal verzekeringsfonds, ook wel sociaal secretariaat genoemd. Je betaalt dan een premie aan dit fonds, waar je vervolgens een beroep op kan doen als je recht hebt op financiële ondersteuning – bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding, pensioen, faillissement en in meer veelvoorkomende situaties. Lees hier in het kort alles over sociale verzekeringsfondsen en hoe je de beste stichting kiest.

Ontvang een prijs op maat

Wat is een sociaal verzekeringsfonds?

sociaal verzekeringsfonds

Als zelfstandige ben je niet in loondienst bij een baas of bedrijf. Mocht je ziek worden, arbeidsongeschikt raken, kinderen krijgen of met pensioen gaan, dan is er geen instantie die jou een bijdrage in de kosten hiervan geeft. Met die reden is het sociaal verzekeringsfonds in het leven geroepen. Een verzekeringsfonds is een vereniging zonder winstoogmerk en een schakel tussen jou en de overheid. Deze stichting int van jouw de premies voor de sociale verzekeringen, en keert vergoedingen uit als je een beroep doet op het fonds.

Laat je adviseren en ontvang vrijblijvende offertes

Voor wie is een sociaal secretariaat er?

In België moet je, als je als zelfstandige werkzaam bent, aangesloten zijn bij een sociaal verzekeringsfonds. Dat geldt ook voor werkende vennoten, voor meewerkende echtgenoten, helpenden en anderen die met het bedrijf verbonden zijn. Alleen journalisten en correspondenten van de pers zijn van deze verplichting vrijgesteld.

Waarom aansluiten bij sociaal verzekeringsfonds?

De belangrijkste reden om je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, is natuurlijk dat het verplicht is. Maar het is ook bijzonder onverstandig om onverzekerd werk te verrichten. Er gaat in de loop van jouw carrière ongetwijfeld een keer een situatie ontstaan waarin je echt wel wat financiële ondersteuning en/of professioneel advies kan gebruiken. Als je onverzekerd werkt, heb je ook bij een catastrofe (zoals faillissement of permanente arbeidsongeschiktheid) geen recht op financiële hulp. En dat wil je uiteraard niet meemaken.

Sociaal verzekeringsfonds versus ondernemingsloket

Behalve bij een verzekeringsfonds kan je je als zelfstandige ook aansluiten bij een ondernemingsloket, en dat is een ander type stichting. Als zelfstandige moet je nogal wat formaliteiten rondom je bedrijf afhandelen. Als je je bedrijf begint, moet je bijvoorbeeld een bedrijfsnaam laten registreren, een btw-nummer en ondernemingsnummer aanvragen, vergunningen regelen en meer. Later, als je bedrijf groeit, komen er regelmatig nieuwe procedures om de hoek kijken – bijvoorbeeld het opstarten van een payroll-systeem. Dit zijn allemaal zaken waar een ondernemingsloket je bij kan helpen. Het is niet verplicht om je bij zo’n loket aan te sluiten, in tegenstelling tot bij een verzekeringsfonds – maar het kan bijzonder handig zijn. In de praktijk zijn veel sociale verzekeringsfondsen (zoals Acerta, Xerius en Liantis) zowel een sociaal verzekeringsfonds als een ondernemingsloket.

Beheerskosten sociaal verzekeringsfonds

Om een sociaal verzekeringsfonds te laten werken gelden er beheerskosten. Zo’n fonds heeft immers personeel en systemen nodig om de bijdragen van zijn leden te innen en uit te keren. De beheerskosten van elk verzekeringsfonds zijn anders. Ze kunnen variëren van 3,0% tot meer dan 4,2% van de sociale zekerheidsbijdragen. Dat is een vrij klein verschil, maar over de loop van de tijd kan je aansluiten bij een goedkoper verzekeringsfonds je best veel geld besparen.

Wat doet een sociaal verzekeringsfonds?

Zo lang als je ingeschreven staat bij dit fonds, bouw je sociale rechten op. In de praktijk komt het er op neer dat het fonds je ondersteunt als één van de bovenstaande situaties of een andere gebeurtenis die jou geld kost optreedt: ze geven je dan gezinsbijslag, vergoeden gemaakte medische kosten en verstrekken je een pensioen. Ook als je geen aanspraak maakt op een tegemoetkoming, kan een sociaal verzekeringsfonds je helpen als je vragen hebt over je loopbaan, je pensioen of een toename of terugloop van je uitkomsten. Omdat er meerdere sociaal verzekeringsfondsen zijn, is een goede klantondersteuning een steeds belangrijker speerpunt van deze organisaties.

Bekende sociaal verzekeringsfondsen

In België zijn op dit moment zo’n tien grote en kleinere verzekeringsfondsen. Natuurlijk wil je je graag aansluiten bij de beste daarvan. Vergelijk bijvoorbeeld de drie bekende stichtingen hieronder, en je ziet direct dat elk ervan uniek is.

Acerta sociaal verzekeringsfonds

Acerta is een sociaal verzekeringsfonds én een ondernemingsloket. De stichting begeleidt je in elke stap van je carrière, van starter en zelfstandige tot werkgever. In elk van deze fases helpt het sociaal verzekeringsfonds je om de juiste financiële oplossingen te vinden. Je kunt bij Acerta terecht voor het opstarten van je eenmansbedrijf, maar het fonds levert ook diensten die je anders veel werk zouden opleveren, zoals HR-support en het gebruik van een payroll. Acerta berekent lage beheerskosten, namelijk zo’n 3,0%.

Sociaal verzekeringsfonds Liantis

Liantis (een sociaal verzekeringsfonds én een ondernemingsloket) heeft één aanspreekpunt voor al je vragen. Via het ondernemingsloket van Liantis vind je informatie en hulp bij alle zaken die je als zelfstandige moet regelen. Van de inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen tot je btw-identificatie, de overboeking van jouw sociale verzekeringsbijdrages naar de overheid, tot het regelen van alle benodigde vergunningen. Je kan je online, per post of in één van de kantoren van Liantis inschrijven bij dit sociaal verzekeringsfonds. Liantis berekent vrij hoge beheerskosten, namelijk zo’n 4,0%.

Sociaal verzekeringsfonds Xerius

Xerius is één van de grootste stichtingen die sociale verzekeringen beheert in België. Ook Xerius is een sociaal verzekeringsfonds én ondernemingsloket, waardoor het je in elke fase van je loopbaan van dienst kan zijn. Xerius staat er om bekend dat ze een goede en snelle ondersteuning aan hun klanten leveren. Eén van de diensten die ze hun leden bieden is de Bruto-Netto Calculator, een handige app waarmee je de financiële gezondheid en streefdoelen van je bedrijf tot in de puntjes kan doorrekenen. Xerius berekent lage beheerskosten, namelijk zo’n 3,0%.

vind een sociaal verzekeringsfonds

Vind een sociaal verzekeringsfonds: vergelijk hier offertes

Als je een (nieuw) sociaal verzekeringsfonds gaat uitkiezen, dan heb je flink wat keuzes. De kostprijs van elk verzekeringsfonds is anders, en dat geldt ook voor de soort ondersteuning en de kwaliteit van de dienstverlening die het levert. Om de beste keuze voor jouw sociaal secretariaat te maken loont het om een aantal offertes op te vragen. Daarmee kan je sneller de bovenstaande drie stichtingen en anderen vergelijken en zo in zee gaan met het bedrijf dat op jou de beste indruk maakt. Vraag dus snel offertes aan en zet de eerste stappen voor het regelen van jouw sociale zekerheid!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Sociaal secretariaat - Vraag hier uw offerte
1*. Hoeveel medewerkers (inclusief bedrijfsleiders) telt uw bedrijf?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.